Talentsustainability Podcast

#13 in gesprek met Yvonne Ruigrok, omgaan met dementie

June 03, 2021 Henriette Heijne Season 1 Episode 13
Talentsustainability Podcast
#13 in gesprek met Yvonne Ruigrok, omgaan met dementie
Show Notes

'Cursus voor omgaan met dementie', luidde het artikel in de krant. Het was een aankondiging van Carrefour, welzijnsgroep uit Emmeloord. Het sprak mij aan, gaf mij ervoor op.  Mijn moeder heeft een vorm van dementie namelijk alzheimer. Helaas ging de cursus niet door. Contact gezocht met de cursusleider Yvonne Ruigrok en zo komt het dat deze podcast gaat over het onderwerp 'dementie'.
In gesprek met Yvonne Ruigrok, zelfstandig ondernemer en is preventiewerker. 

Wie is Yvonne?

Ze heeft ruim 25 jaar als preventiewerker en psycholoog in de GGZ gewerkt is sinds 5 jaar zelfstandig. 

In NIjmegen heeft ze gerontologie gestudeerd, na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest als assistentie van Anneke van der Plaats. Ze heeft veel van haar geleerd. 

Yvonne is blij met de ontwikkelingen van het ouder worden. De laatste jaren is er gelukkig meer aandacht voor het ouder worden.  We worden allemaal iedere dag een dagje ouder. Maar niemand wil oud zijn. Corona en de maatregelen hebben in eerste instantie ouderen afgeschilderd als kwetsbaar (en duur), maar de tegenbeweging is er gelukkig ook. De politiek noemt dit "Waardig Ouder Worden".  Het aantal 65+ers neemt snel toe en maakt een steeds groter deel uit van de bevolking. Waardevolle inwoners die vrijwilligerswerk doen, op kleinkinderen passen, steunpilaar zijn in de familie, mantelzorg leveren. Maar ook gaat het ouder worden gepaard met kwetsbaarheid en afhankelijkheid op verschillende gebieden van het leven, aldus Yvonne.

Haar drive:
Met ouderen in gesprek gaan over morgen én met gemeenten, welzijnsorganisaties, woningbouwverenigingen etc. is een uitdaging waar ze haar energie en deskundigheid voor wil inzetten. 

In deze podcast staan we stil bij dementie. Samen met Stichting Carrefour, Welzijnsgroep Noordoostpolder bieden ze een cursus voor naasten van mensen met dementie aan. Dit is een cursus van 4 bijeenkomsten. 
In deze podcast bespreken wij de volgende punten:

1. wat is dementie?

2. Hoe werkt ons geheugen?

3. Wat betekent dementie (n de beginfase) voor degene die het treft? 

4. Wat betekent dit voor de familie? 

Yvonne haar boodschap is dat mantelzorger, naaste zijn van iemand met dementie, iets is dat je leert door te doen, in de praktijk. Je doet het niet fout, soms sla je de plank mis omdat dementie een voortschrijdend ziektebeeld is, waarbij iemand goede dagen, momenten heeft en mindere dagen, momenten waar je als naasten mee zult moeten omgaan. Terwijl jij jezelf ook bent!

Meer weten? Voor vragen?

Email adres:
yvonneruigrok56@gmail.com

Telefoonnummer:
06 23 34 15 77

Tip:
De link https://dementiehoegajeermeeom.nl/podcast/ of
Podcast dementie hoe ga je ermee om?

En de Kapstok
Dit is een podcast van Zorgdat het is voor iedereen die te maken heeft met zorgen voor een ander. In deze podcast van het Servicepunt Mantelzorg gaan ze om tafel met professionals en ervaringsdeskundigen om het te hebben over alles wat met mantelzorg te maken heeft.
De link: https://zorgdat.nl/over-zorgdat/podcasts/